Guide: Essay – Hvornår og hvordan?

Som tekstforfatter og freelanceskribent rådgiver jeg ofte mine kunder om, hvornår de har brug for den ene type tekst frem for den anden.

Hvornår essayet er den rette tekst, kan du læse om her:

Hvad er et essay?

Essays

Et essay er en tekst, hvor du deler dine overvejelser og refleksioner.

Formatet minder meget om en kronik, men hvor kronikker primært publiceres i aviser i stil med klummer, læserbreve eller analyser, publiceres essays mere fleksibelt.

Eksempelvis er det helt almindeligt at udgive en samling essays i en bog.

Hvis du foretrækker at få dit essay udgivet i en dansk avis, kan Weekendavisen, Politiken og Information være en mulighed.

Ordet ”essay” kommer fra det franske ”essai”, der betyder at forsøge eller afprøve. Og i essaygenren er fokus mere på at dele tanker end at oplyse og overbevise.

Hvad kendetegner et essay?

Det primære kendetegn ved essays sammenlignet med andre genrer er, at ordet og formen er frit. Den frie definition skal ikke forveksles med, at det er let at skrive et essay. For jo friere formen er, jo færre skriveregler har du at forholde dig til.

Derfor kræver formen, at du er en rutineret skribent, så du kan holde dig på sporet og fastholde læseren med relevante overvejelser og et levende sprog – uden at have en rettesnor.

I modsætning til når du skriver en kronik, behøver du ikke at have den store viden om eller erfaring med det emne, du skriver om. Ideerne til et essay er helt op til dig: Eksempelvis krig, ondskab, hærværk, digital mobning, danskhed, rejser, familie eller kærlighed.

Og netop fordi et essay er den undersøgende form, har du frie rammer til at overveje flere synspunkter.

Hvordan skriver man et essay?

Husk det vigtigste i alle tekster:

Læseren bestemmer, om han vil læse eller ej. Derfor skal du bruge mange af de samme sproglige virkemidler, som når du skriver alle andre typer tekster:

  1. Gør dig klart, hvem din målgruppe er, og fokuser på målgruppen i din tekst

  2. Beslut dig for, hvilket emne og eventuelle delemner, du vil behandle

  3. Start med en god indledning, hvor du giver læseren lyst til at læse videre. Jo bedre du kender din målgruppe, jo mere præcist kan du skrive, så du rammer læseren og hans hverdag og tanker. Ofte skal der kun ganske få, konkrete eksempler til for at motivere læseren til at læse hele teksten færdig. Det kan være titlen på en film eller en kendt person

  4. Debatter og uddyb dine synspunkter i brødteksten

  5. Opsummer dine pointer i afslutningen. Stil eventuelt et åbent spørgsmål, eller forestil dig, hvordan fremtiden kan se ud i forhold til dit emne. Afslutningen adskiller sig fra andre tekster, fordi essayet handler om at undersøge. Derfor skal du ikke slutte af med en konklusion

  6. Læg teksten væk og slutrediger, før du publicerer den eller afleverer den

 

Punkt 4 er klart det vigtigste, for brødteksten er jo selve indholdet. Følger du også de andre punkter, får du meget lettere ved at skrive dit essay, og dine overvejelser og pointer bliver tydeligere, fordi de er mere gennemtænkte.

Hvor langt skal et essay være?

Længden kan afhænge af to ting:

  1. Skal du aflevere dit essay til en redaktør på et medie eller et forlag, aftaler I længden på teksten, før du begynder at skrive

  2. Har du ikke en sådan aftale, bestemmer du selv.
    Normalt gælder følgende: ”En tekst skal være så lang, at læseren får svar på sine spørgsmål, og du skal kun skrive det, der er relevant, så læserne ikke begynder at kede sig.”
    Den regel kan du ikke helt følge med essays, fordi formen her ikke på samme måde lover et konkret svar. Derfor vil jeg justere min vanlige formel til:
    ”Skriv så langt, at læseren begynder at overveje nogle nye aspekter af emnet, og husk stadig, at du ikke må skrive så langt, at han begynder at kede sig.”

Hvad er formålet med et essay?

Godt spørgsmål. Hvis du har læst andre af mine blogindlæg, ved du sikkert, at jeg altid anbefaler, at vi tænker mål og delmål ind i vores strategier, før vi begynder at skrive en tekst.

Der kan være mange formål med et essay. Eksempelvis at blive klogere på et emne, afklare sine tanker eller påvirke andre til at fundere over emner eller vinkler.

Du kan bruge essays til at præge en debat, men søger du mere håndfaste mål, vil jeg anbefale andre tekstformer som eksempelvis nyhedsbreve, hvor du bedre kan lægge en konkret strategi for, hvad læseren skal gøre, når han har læst teksten.

Andre har også læst:

Skriv dit søgeord og tryk ENTER