I forbindelse med min bog, som nok kommer til at hedde “Få flere medlemmer med god kommunikation”, er jeg kommet lidt i tvivl om, hvornår man definerer, at man laver frivilligt arbejde.

For arbejde uden løn kan jo tage mange ansigter.

 • Jeg er medlem af bestyrelsen i min ejerforening og lægger derfor en stribe af timer i møder med den øvrige bestyrelse, ligesom jeg bruger meget til på at have kontakt med vores håndværkere.
 • Fra tid til anden laver jeg manuelt arbejde i min roklub, som også er uden beregning.
 • Når jeg holder mine gratis PR-minikurser, er jeg helt på det rene med, at jeg ikke laver frivilligt arbejde, men markedsføring. Men min kontorfælle Susanne Kjær driver Cafe Sygemeldt, hvor sygemeldte mødes til et fagligt oplæg og et par hyggelige timer hver tirsdag, og det tjener hun heller ikke noget på. Hun driver ikke Cafe Sygemeldt for at markedsføre sig, men fordi hun bare er et ejegodt menneske, der vil andre mennesker det godt. Men hun er selvfølgelig kendt for Cafe Sygemeldt både i netværkskredse og til dels professionelt, da hun er også medejer af firmaet Klar Kurs, der beskæftiger sig med sygemeldte. Men kan man sige, at det er rent frivilligt, når det er med til at markedsføre hende som en, der arbejder med sygemeldte?
 • Hvis et firma laver gratis arrangementer, der tema-mæssigt ikke har noget med firmaet at gøre, men hvor man skal tilmelde sig via firmaets hjemmeside, hvad så?
 • Hvis jeg løser en opgave uden beregning, velvidende at jeg vil få en masse gode kontakter, og at der efterfølgende vil være god markedsføring i at sige, at jeg har været med på det pågældende projekt, er det så frivilligt arbejde?
 • Eller hvis jeg byder uhyre lavt på en opgave, fordi det er en god sag?

Center for frivilligt socialt arbjede definerer frivilligt arbejde sådan, men jeg er stadig ikke afklaret.

Når jeg laver noget i min ejerforening eller i roklubben, har jeg jo en stor interesse i det. Kan man så sige, at det ikke er frivilligt? Hvornår mener du, man kan tale om frivilligt arbejde?

Andre har også læst:

3 Kommentarer

 1. Jeg er en af de personer, der aldrig har spurgt “Hvad får jeg for det?” – men har kastet mig ud i at spørge, om der var nogen, der havde brug for et kvikt hoved. Jeg har i mere end 10 år arbejdet frivilligt sammen med flere hundrede sjove og kvikke unge i den gamle Studenterforening, i mere end 25 år i bestyrelsen for elevforeningen Herlovianersamfundet samt i diverse bestyrelser min søns børnehave, skoler og gymnasium.
  Altid er jeg blevet spurgt om, hvordan jeg nåede det hele samtidig med job og diverse personlige fritidsinteresser. Jeg har aldrig kunnet give et entydigt svar andet end, at det er lysten, der driver værket – og at sidegevinsten er et stort netværk og venner for livet.
  Siden 2002 har jeg gennem mit nuværende job som eneste ansatte i en patientorganisation valgt – for at få økonomi og projekter til at hænge sammen – at arbejde 10-15 timer frivilligt/ulønnet om måneden. Det undrer en del personer i min omgangskreds, men når jeg begrunder det med, at jeg ellers dels ikke havde noget job (patientorganisationen er en NGO) – og dels synes, det er spændende at drive organisationen sammen med en ulønnet bestyrelse, der også arbejder frivilligt, kan de godt se pointen.
  Det skal tilføjes, at jeg får løn for 30 timer – men tillægger så selv de nødvendige timer efter behov.
  Jeg håber, jeg med min kommentar kan tilføje lidt mere til afklaringen af definitionen på frivilligt arbejde.
  Tak for dine filminformationer – de er nyttige for alle, der til daglig arbejder med rådgivning og kommunikation.
  De venligste hilsener
  Aase Randstoft
  Sekretariats- og projektchef
  Kontinensforeningen

 2. Hej Aase
  Mange tak for dine betragtninger. Jeg er ikke i tvivl om, at det du udfører, ud over de 30 timer, er frivilligt arbejde.
  Og tak for roserne om mine film.

  Hilsen Majbritt

 3. Hej Majbritt

  Selv om du klart skriver at du laver dette arbejde som markedsføring for din virksomhed, er jeg ikke i tvivl om at der bag din professionelle facade også er en idealist der brænder for det frivillige arbejde der lægges i mange foreninger og organisationer.
  Tak for det.

Det er ikke tilladt at kommente.

Skriv dit søgeord og tryk ENTER