Forebyg skriveblokeringer:
Forbered dig, før du begynder at skrive

Når du ved, hvad du vil fortælle, bliver det meget nemmere at skrive.
Stil derfor dig selv disse tre spørgsmål, før du går i gang:

1. Hvem skriver jeg til?
Når du kender din målgruppe, kan du fokusere på netop det, de har brug for.

2. Hvad vil jeg fortælle?
Gør denne sætning færdig: ”Jeg vil fortælle, at …” (jf. nyhedstrekanten)
Så tvinger du dig selv til at tage stilling til, helt præcist hvad du vil fortælle.

3. Hvad skal mine læsere have ud af det, jeg skriver?
Så ved du, hvad du vil med din tekst.

Selv begynder jeg  aldrig at skrive, uden at jeg har forberedt mig.

Typisk planlægger jeg flere nyhedsbreve på en gang. Derfor ved jeg, hvad jeg skal skrive, når jeg begynder på det enkelte nyhedsbrev. Har jeg planlagt  at bruge en kundeudtalelse, har jeg fået den, ligesom jeg ved, hvor jeg vil linke mine læsere hen, og om nyhedsbrevet skal varme op til et salg, sælge, oplyse eller andet.

Når jeg skriver bøger, har jeg også en meget grundig struktur for bogen og alle kapitlerne, før jeg begynder at skrive. Det gør det let at gå i gang og betyder samtidig, at jeg kan skrive meget effektivt.

Ditto når jeg skriver til min hjemmeside. Mange af mine tekster er SEO-tekster. Her begynder jeg altid med at finde søgeord og de såkaldte relaterede søgeord. Når jeg har dem, ved jeg meget detaljeret, hvad min tekst skal handle om, før jeg begynder at skrive.

Skriver jeg for mine kunder, er jeg ofte endnu bedre forberedt, fordi jeg her skal have alle relevante oplysninger fra kunden for at kunne skrive teksten.

Når du skriver

Start med det, der glider let. Går du i stå, så gå videre til en anden del af teksten, hvor du bedre kan skrive effektivt.
Kan du ikke komme i gang, kan du begynde med at skrive stikord til din tekst. Så har du et skelet at arbejde ud fra.

En god måde at komme i gang på er at skrive dig varm ved at skrive, hvad der falder dig ind, uden at tænke yderligere over det. Så får du en masse gode ord på skærmen og kan fjerne nogle af dem senere, hvis de ikke giver mening.

Du kan altid slette igen. Du kan ikke få geniale ord ud af en blank skærm, hvis du først er gået i stå.

  • Fasthold tempoet, når skriveprocessen glider optimalt. Er du i tvivl om noget, så sæt et kryds og vend tilbage til krydset senere og skriv færdig

  • Brug sanserne. Det er meget lettere for læseren at huske: ”Han mærkede hundens tænder helt ind i knoglerne”, end: ”Hunden bed ham hårdt”

  • Fjern klicheerne så som at ”brænde for noget”, ”at smede mens jernet er varmt” og andre formuleringer, der er rigtig slidte. Find i stedet på dine egne ord som ”kontorsygdomme”,” internet-fe” eller ”jantelovsknuser”. Hvis du bruger disse hjemmelavede ord, skal det selvfølgelig fremgå af konteksten, hvad de betyder, så du ikke mister din læser

 

Som regel skal du være meget påpasselig med ikke at gå i detaljer, da din læser sjældent har brug for al den viden, du har om et emne. De vil oftest kun have den flig af emnet, som de selv skal bruge til noget (en af grundene til, at du skal kende din målgruppe).

Oplever du en skriveblokering, så spørg dig selv hvorfor

Det kan være, fordi du ikke er helt sikker på,  at du

  • vil stå frem med emnet
  • selv er interesseret i det, du skriver om
  • ved nok om emnet

 

Er det sidste tilfældet, kan det være, du er for perfektionistisk. Eller måske kan du komme videre, hvis du finder de oplysninger, du mangler.

Husk: Hvis alt skal være perfekt, bliver du højst sandsynligt aldrig færdig.

Hvis noget driller, så lad være med at dvæle for meget ved det. Sov på det, så set det oftere meget lysere ud i morgen.

Puds teksten af

Når du er helt færdig med at skrive, og du har sovet på din tekst, så læs den igennem en gang til. Udelukkende med det fokus at se, om der er ord, der kan undgås.
Brug eventuelt søgefunktionen til at se, hvor tit du har skrevet fyldeord som ”jo”, selvfølgelig” og ”der er”.

Hvis du er tilbøjelig til at blive ved med at finpudse og tjekke diverse stavemåder, kan du overveje at bruge en korrekturlæser. Jeg har selv altid en korrekturlæser til at læse mine nyhedsbreve igennem. Dels for at sikre mig, at jeg ikke sender noget ud med fejl. Og dels for at jeg ikke bruger uforholdsmæssigt meget tid på at fundere over detaljer i sproget.

God skrivelyst.

P.S.

Har du brug for sparring, før eller mens du skriver, så ring til mig på 27 12 11 14, eller send en mail. Mange af mine kunder lærer at skrive gode tekster selv med mig på sidelinjen.

Blogbanner seo-tekster
Andre har også læst:

Skriv dit søgeord og tryk ENTER