…Penge er vigtige, fordi de giver spillerum”

Sådan lyder det blandt andet i Sussi Biancos forord til min kommende bog Selvstændiges guide til flere penge.

Så sandt så sandt.

Når jeg igen og igen hører mig selv snakke penge med andre selvstændige, er det sådan set ikke, fordi jeg går op i om de har en bil eller et fint hus.

Det er fordi, jeg kan se, at det får en række uheldige konsekvenser for deres virksomhed og alle de ideer de gerne vil føre ud i livet, hvis de mangler pengene.

Nogle gange taler jeg med selvstændige, der ville kunne opnå markante forbedringer (= flere penge eller mere fritid) for investeringer til under 10.000 kroner. Og hvis det er en udfordring at finde selv så små beløb, bliver det bare op ad bakke hele tiden. Med risiko for at den selvstændige til sidst bliver så træt af sliddet, at vedkommende lukker sin forretning.

Penge arbejder for dig

Og omvendt kan vi som selvstændige skyde en række nemme genveje, hvis vi har pengene. Jeg har for eksempel lige betalt en web-nørd for at lave noget på min hjemmeside, som har løftet nogle af mine sider markant op på Google. Sågar på populære søgeord med forskellige varianter af kursus + kommunikation. Meget af det, han har lavet, har ikke krævet andet af mig, end at jeg sagde, hvilke sider jeg gerne ville have rykket højere op, og at jeg så selvfølgelig har betalt ham for det.

Derfor er pengene vigtige.

På en række områder kan penge gøre livet som selvstændig meget lettere for dig, så du kan fokusere på det, du synes er sjovt, og som du er god til. Det som i bund og grund var, hvorfor du fra starten gerne ville være selvstændig.

Jeg bruger blandt andet penge på

 • Fint fælleskontor på en af byens bedste adresser med mulighed for forplejning. Det giver mig mulighed for at tiltrække en masse gæster + at jeg ikke skal bruge energi på at sørge for kaffe m.m.
 • Professionel fotograf, grafiker og korrekturlæser, så min markedsføring ser professionel ud
 • Hjælp til teknik på hjemmesiden, så jeg ligger godt på Google, og det er let for mine brugere at finde rundt på min hjemmeside og at tilmelde sig mit nyhedsbrev m.m.
 • Taxaer, så jeg kan bruge min tid på noget, der giver mere mening end kollektiv transport (Jeg kører i delebil, når jeg skal ud af byen)
 • Revision, så jeg ikke kommer til at snyde mig selv i skat
 • Bogholder, så mine bilag bliver bogført ordenligt
 • Kursuslokaler inkl. stoleopstilling og rengøring, så jeg kan fokusere på mine kursister både før og efter kurset
 • Netværk
 • Faglitteratur
 • Professionelt nyhedsbrevssystem, så jeg kun skal fokusere på at skrive gode nyhedsbreve
 • Kurser, så jeg både lærer nyt og opdaterer den viden jeg har

Derfor er penge ikke bare papir.

Og derfor hører iværksættere i min omgangskreds mig ofte stille spørgsmålet: ”Og hvor kommer pengene ind i billedet?”, når de fortæller om en ny ide.

Hvad bruger du penge på?

Andre har også læst:

Skriv et svar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.

*

Skriv dit søgeord og tryk ENTER

Jeg bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Læs mere her.

Cookie-indstillingerne på dette websted er angivet til "Tillad Cookies" for, at give dig den bedst gennemgang og oplevelse af siderne. Hvis du fortsætter med at bruge webstedet uden at ændre dine Cookie indstillinger eller du klikker på "Accepter" nedenfor så samtykke du til dette.

Luk