Motiver dig selv, og ring

Jeg er helt på det rene med, at de færreste selvstændige fik deres momsnummer for at arbejde med salg. Med mindre salgsrådgivning nu er en del af det, du sælger.
Og når man, som jeg, senere på året udgiver en bog, der blandt andet handler om kanvassalg, er det vel ikke utænkeligt, at nogle spørger, om jeg selv synes, det er sjovt.

Jeg blev heller ikke selvstændig for at ringe kanvassalg. Og dengang jeg fik mit momsnummer, var jeg slet ikke klar over, at jeg var god til at sælge.

Men jeg begyndte faktisk at ringe kanvassalg, før jeg vidste, at jeg skulle være selvstændig. Eller rettere så søgte jeg uopfordret arbejde ved at ringe rundt, og ad denne vej blev jeg tilbudt mine første freelanceopgaver. Og det blev starten på mit firma. Derfor har jeg aldrig sat spørgsmålstegn ved effekten af kanvassalg.

Det sørgelige ved kanvassalg er, at det virker

I de fem år jeg efterhånden har haft mit firma, har jeg altid lavet kanvassalg i de mere døde perioder, som blandt andet i sommerferien. Og ja, her kan du også ringe kanvas. Ofte får du at vide, at vedkommende, du skal tale med, er på ferie. Men hvis du også får at vide, hvornår vedkommende kommer tilbage igen, kan du nå at fange ham, inden medarbejdere (og opgaver) er tilbage og tager hans opmærksomhed.
Og selv når jeg ringer udenfor de typiske ferieperioder, kommer jeg jo som regel heller ikke igennem med det samme.

Isoleret set så vil jeg da også hellere løse opgaver for mine kunder og være ude blandt mennesker, end jeg vil sidde med min telefon og ringe opgaver hjem. Men i de perioder hvor der er et hul i såvel ordrebog som kalender, synes jeg, at det er rigtigt tilfredsstillende at ringe kanvas. Fordi jeg ved, at det er så effektivt, og at der er penge i det.

Samtidig er opgaven så tilpas lidt kreativ, at den nogle gange kan føles som et frikvarter mellem de andre opgaver, jeg har, der tit kræver stort overblik og mange gode ideer. Nogle gange kan jeg ligefrem glæde mig til en dag, hvor jeg kan køre mere på min autopilot.

Lykkeposen

Det fede ved at ringe kanvas er, at jeg ved, jeg også vil støde på nogle interesserede kunder, når jeg starter med eksempelvis 100 navne. Enkelte er næsten klar til at købe ved første opkald. Andre beder mig om at ringe tilbage senere. Og så er der selvfølgelig også dem, der af den ene eller anden grund ikke skal have noget. Og hver gang jeg ringer op, kan det være, at vedkommende i den anden ende siger: ”Det er sjovt du ringer lige nu, for det er det helt rigtige tidspunkt.”

Indrømmet: Når kunderne ringer af sig selv, hvilket de heldigvis også gør nogle gange, er det da federe. Prøv at tænk hvor meget tid, man sparer. Men alle de dage, hvor de ikke ringer, og hvor de ikke har ringet i et stykke tid, så er der ikke meget, der er lige så tilfredsstillende for mig, som at tage sagen og knoglen i egen hånd og gøre noget ved det.

Giv dig selv en belønning

Har lige haft en uge, hvor jeg sad tre dage i træk og ringede. Og dette er sikkert ikke en model, der virker for særligt mange, fordi det er mange opkald, der også indeholder frygten for at få en afvisning. Normalt tager jeg også mit salgsarbejde i mindre klumper, så jeg får lidt afveksling ind imellem. Og så er det knap så hårdt.

Og jeg kunne da også mærke om eftermiddagen på den tredje dag, at det var godt, at jeg var ved at være igennem. For jeg var ved at være træt. Og når man ikke har gejsten mere, er det svært at sælge noget som helst, for det er ofte begejstring, der sælger.

Så var det jo godt, at jeg havde skrevet en bog, hvor jeg blandt andet kommer ind på, hvordan man kan motivere sig selv til at blive ved med at ringe lidt mere.

Jeg købte en pose pinnochiokugler og lovede mig selv én, hver gang jeg havde talt med en potentiel kunde. Så var en lille belønning på kort sigt – i stedet for den store belønning: At klokken blev 16.00, så alle alligevel var på vej hjem.

Med udsigten til et stykke slik i løbet af et kvarter, er vi heldigvis mange slikmunde, der synes det hele er meget sjovere.

 

Andre har også læst:

2 Kommentarer

Det er ikke tilladt at kommente.

Skriv dit søgeord og tryk ENTER