Effektiv guide til din konkurrentanalyse

Konkurrentanalysen viser, hvor dit marked erKonkurrentanalysen er vigtig, når du arbejder med din markedsanalyse.

For uanset hvordan markedet ser ud, betyder konkurrenceforholdene alt.

Hvis konkurrenterne dækker hele markedet og mere til, og du ikke kan finde et eneste hul, hvor du kan gøre det bedre, hvordan vil du så tjene penge? Og omvendt: Måske finder du netop dette hul, når du laver din brancheanalyse.

Du skal både bruge din viden om konkurrenterne, når du overvejer at oprette en ny ydelse, eller hvis du vil udvide dit marked. Men du skal også bruge din viden for at kunne navigere målrettet på det marked, du allerede er på.  Hold altid øje med konkurrentens svage led, hvad enten det er i forhold til selve produktet, servicen eller markedsføringen.

En simpel model for en konkurrentanalyse lyder:

  1. Hvor er dine konkurrenter stærke?
  2. Hvor er konkurrenterne svage?
  3. Hvad har du, som konkurrenterne ikke har?
  4. Hvordan er konkurrenternes markedsføring?

 

Ad 1: Kan du matche dine konkurrenters styrker? Eller kan du tilegne dig viden, så du bliver lige så god som dem på dette punkt eller bedre? Kan du løse opgaven mere effektivt, så du kan tilbyde en bedre pris? Hvis ikke, så overvej at lade konkurrenterne have en del af markedet for sig selv, og brug i stedet din energi på andre områder.

Ad 2: Ofte er det meget mere attraktivt for dig at gå efter denne del af markedet i stedet for der, hvor konkurrenterne er stærke. Måske misser dine konkurrenter en masse oplagt mersalg ved netop at have denne svaghed. Kan du tilrettelægge dine ydelser, så du følger op, hvor dine konkurrenters kompetencer eller fokus slutter? I så fald er det jo ligefrem fedt for dig, at konkurrenterne er så stærke, hvis det giver dig en masse opgaver, efter de har løst deres del.

Ad 3: Ofte har vi mange af de samme styrker, som konkurrenterne. Derfor kan det være svært for kunderne at vælge. Du skal have helt styr på, hvor du er anderledes end dine konkurrenter, for at du kan slå på netop det, i din markedsføring. Tit er det små detaljer*, kunderne vælger os på.

Eksempler til ad 1, 2 og 3:

Det er ikke alle kursusvirksomheder, der tilbyder kursisterne individuel rådgivning efter kurserne. Eller måske giver konkurrenterne kun rådgivning enten via skype eller via fysiske møder. Her kan du sagtens have et marked ved at tilbyde det, konkurrenterne ikke tilbyder. Et andet eksempel kunne være, at din konkurrent sælger computerprogrammer, som de ikke vil give support på. Eller du kan være den eneste, der har åbent om lørdagen.

Ad 4: Du kan sagtens have konkurrenter, der er meget bedre end dig i forhold til ydelsen, men ikke er gode til deres markedsføring. Her kan du udelukkende fokusere på at styrke din markedsføring og vinde dine markedsandele på den måde. Hvis du er den eneste, der ved, at konkurrenten er bedre, er det jo lidt lige meget.

Supler konkurrentanalysen med en *praleliste

På pralelisten skriver du alle de små eller store forskelle, der er på dig og dine konkurrenter. Det kan være alt muligt:

At du

  • har en kombination af to forskellige uddannelser eller arbejder i snitfeltet mellem to forskellige brancher
  • har en større liste at sende nyhedsbreve til end konkurrenterne
  • løser opgaver for kunder, som du ved, at potentielle kunder ser op til

 

Find selv på flere. Når du først kommer i gang, bliver du sikkert overrasket over, hvor mange fordele kunderne har ved netop at vælge dig.

Sørg samtidig for at gemme citaterne, hver gang nogle siger eller skriver noget pænt til dig. Her kan du nogle gange se nogle detaljer, som du ikke havde tænkt, at folk lagde mærke til.

Læg en konkurrencestrategi

Når du har styr på dine konkurrenceforhold, kan du tænke konkurrenterne ind i din forretningsplan, så du kun fokuserer der, hvor konkurrenten er svagest. Du kan også lave et samarbejde med udvalgte af dine konkurrenter, så I kommer til supplere hinanden.

Blogbanner monotasking
Andre har også læst:

Skriv dit søgeord og tryk ENTER