Jeg praler gerne

Og vil gerne citeres for, at jeg har opnået den succes, jeg har, fordi jeg er flittig og dygtig.

Men i Jantelovens Danmark er det mere legalt at sige, at det skyldes held.

Jeg vil ikke bøje mig for den Jantelov. Jeg vil gerne stå ved, at når det går mig godt, er det fordi jeg har arbejdet for det. Og det vil jeg gerne tage æren for. Held er bare held.

Og hvad sker der, når man praler?

Indrømmet, jeg møder da nogen, der får ondt i deres popo. Og jeg lægger også øre til, at jeg er arrogant og bedrevidende, (og nogle gange har disse tunger sikkert ret). Fra tid til anden bliver jeg også mødt med skeptiske spørgsmål om, hvor godt det nu går i virkeligheden.

Jeg ved, at min succes gør så ondt på nogen, at de med den største fryd vil se mit nederlag.

Og den pris betaler jeg så.

For jeg mener, at en af grundene til, at jeg har succes, er, at jeg tør sige til mine kunder, at jeg er god.

Hvis jeg ikke selv tror på mine evner, hvorfor skulle de så? Det er ikke trygt nok for dem, at jeg måtte have været heldig nogle gange.

Skab dit held

Men held er selvfølgelig heller ikke at foragte.

Som min netværkskollega Carina Heckscher siger, så handler det om at blive heldig med vilje.

Og nogle af de døre, der har åbnet sig for mig, er jeg kommet i nærheden af, fordi jeg har sørget for at være sammen med de rette mennesker.
Jeg har også turdet sætte mig selv i spil og løbe en risiko for blive til grin. For når manges øjne følger en, føles et eventuelt nederlag tungere.

Som eksempler på hvad jeg har gjort for at fucke Janteloven kan jeg nævne:

 • At synliggøre, hvad jeg har opnået: (næsten 4000 læsere på mit nyhedsbrev, undervist over 1000 kursister, ligesom jeg har inspireret til kanvassalg ved at sige, at jeg på en god dag kan sælge for 20.000 kroner over telefonen til førstegangskunder)

 • Jeg har tvunget mig selv til at tro på nogle projekter, som jeg godt kunne have tvivlet på. Eksempelvis satsede jeg alt, da jeg besluttede mig for at komme ind på Journalisthøjskolen. Det lykkedes ikke i første hug, men jeg kom ind, og kom ud igen med et pressekort i hånden.

 • Jeg har meldt offentligt ud, at jeg har store ambitioner for mig selv om min virksomhed

 • Jeg deler gerne ud af råd om, hvad der har virket for mig. Nogle mener, at dette i sig selv er bedrevidende

 

Jeg har måske ikke altid troet på, at alt det jeg kastede mig ud i, ville lykkes. Men jeg har prøvet alligevel. Og ret skal være ret. Det har ikke lykkes hver gang.

Når det er sagt, så klæder det ingen at pynte sig med lånte fjer. Og selvros er nu kønnere, når det holder vand.

Andre har også læst:

15 Kommentarer

 1. Gu skal man da prale med sine succes’er! Man får jo ikke kunder på at prale med sine nederlag, vel? 😉
  Hvad konkolleger, små folk med små egoer og ditto forplantningsorganer måtte mene om éns pralerier, det kan vi jo sådan set ikke rigtig bruge tid på. Thi det er ikke en psykologisk skadestue, vi driver. Så pral lystigt videre – det er nemlig super inspirerende at læse, Majbritt! 🙂

 2. Kære Majbritt
  Du er et af de skarpeste og dygtigste mennesker jeg har mødt – punktum!
  Så…
  Jeg lader Jante sejle sin egen sø og hejser flaget for dig og de mange mennesker du har inspireret – herunder undertegnede!
  Kh. Line – Andemor

 3. Åhhh du har så ret. Og det er en kæmpe inspiration for omverden, at du siger det højt.

  Fuck janteloven og alt dens dårligdom og elendighed. Jeg tør, jeg vil og jeg er overbevist om, at det er mig, som bestemmer hvordan denne klode skal dreje rundt. Og jeg finder mig ikke i, at den drejer den forkerte vej.

 4. Det er jo pudsigt, det der med at “bedrevidende” er et negativt ord, ikke? Der er da forhåbentlig ingen der vil købe konsulentydelser eller rådgivning af en, der ikke ved mere om emnet end dem selv…

  Du brøler så godt, Majbritt – bliv ENDELIG ved med det!

 5. Det er umuligt at få alle til at kunne lide en uanset hvad… så fortsæt endelig med dit gode arbejde og praleri!

  Der er nogen der skal vise vejen. Godt gået med dine flotte resultater.

  Kh Cammilla

 6. Du har en jernvilje og er god til dit kram. Når man praler vil der altid være nogen der ikke synes om det. Det vigtigste er at kunderne og du selv er tilfreds.
  Ps. I trejde dot ret lige mig til min
  Verdensborgeren og pendler mellen to verdensdele
  Mette Weber

 7. Hej Majbritt,

  hvorfor er du negativ over for Janteloven, (fuck Janteloven) for du følger den jo nærmest til punkt og prikke.

  Du siger klart og tydeligt, at du i allerhøjeste grad VED at du er noget eller med andre ord:

  Du tror ikke at du er noget.

  Mærkeligt nok, er Jantelovens første bud:

  Du skal ikke tro at du er noget.

  Det interessante ved Janteloven er selvfølgelig romanen den kommer af.

  “En flygtning krydser sit spor”

  Romanen handler om et menneske (Espen) der i hele sin opvækst har været udsat for Janteloven og i Canada oplever at komme til at slå et menneske ihjel.

  Espen kommer hjem til Jante og kommer nu igen i berøring med Janteloven og nu sker der det, at han opdager pludselig det modsatte af Janteloven.

  I sin opvækst troede han at han var det andre gjorde ham til og ikke noget han selv havde gjort sig til, for han skulle jo ikke tro at han er noget. I hvert fald ikke andet end det andre (autoriteterne) sagde, at han var/er.

  Efter sin udåd i Canada, var Espen pludselig blevet til noget, som end ikke Janteloven kan få ham til at fornægte, for morder er ikke noget Espen troede at han var, han vidste det.

  Nu er det at Janteloven ændre form, for Espen kan ikke tro at han er en morder, for han er det og dermed bliver Janteloven pludselig noget helt andet.

  Præcis ligesom med dig, Majbritt.

  Du tror ikke at du er noget, for du er jo netop noget og det er lige præcis det Janteloven på sæt og vis råder dig til.

  Du skal ikke tro at du er noget.

  Men hvorfor skal du ikke tro at du er noget?

  Fordi DU ER NOGET.

  Nu er det bare sådan, at det ikke er sådan at Janteloven skal forstås, for ved denne forståelse af Janteloven virker den ikke længere negativ.

  Alle vil have at Janteloven skal forstås negativ, selv om den faktisk er positiv, men den kan kun bruges som et magtmiddel, når den defineres som værende negativ.

  Janteloven er derfor ikke en negativ lov, men er derimod en meget god og konstruktiv form for råd.

 8. Hej Majbritt undskyld med ALT respekt men hvilken planet kommer det fra …. jeg er særdeles uenig i det indlæg og for mig og se har du ikke misforstået en bjælde jeg mener fra bunden af ærligheden at vi har mere end brug for FUCK janteloven trist faktisk ik jeg mener bare det trist vi har så svært ved at tro at vi er noget … at vi er en stjerne der lyser i os selv og de der tør bliver straks “skudt” i sænk nå mine tanker hej;-)

 9. Kære Majbritt,

  Du har forstået og ikke forstået på samme tid.

  Janteloven er som rigtigt beskrevet ovenfor en del – en ret central del – af Aksel Sandemose’s roman fra 1933.
  Jantelovens negative ordlyd, er den de fleste af os kender i dag, som et på alle måder undertrykkende regelsæt. Det passer simpelthen for godt på den danske mentalitet, til at også selve historien, romanen og dens budskab er blevet lige så kendt.
  I dag henvises der vist endda mere til Janteloven end til bibelen – i min optik, dog ret meget same-same, bare uden det der Gud! Og som med så meget, bruger vi i flæng, uden at kende grundlaget fuldstændigt.
  At Janteloven nu er blevet noget, vi henviser til når nogen trykker os på snuden og siger vi er for meget eller for lidt, har den store fordel, at så er vi ude over alle tvivlsspørgsmål: Kritikeren er jo blot misundelig og i hvert fald “et mindre menneske” end os selv og dermed ikke en vi bør tage alvorligt. På den måde, benytter “Fuck Janteloven”-folk, i allerhøjeste grad netop selv den negative brug af samme lov. Så kan vi børste skulderpuderne af og hæve os lidt over andre.

  Det er måske sekundært hvilken oprindelig tanke der var med Janteloven, for det er nutidens brug og henvisning til den, der er det mest interessante – om den så er rigtig eller forkert.

  Aksel Sandemose var fra Mors, og det samme er jeg. Jeg kender Janteloven ud og ind, for den hang på væggen i mit barndomshjem i glas og ramme. Som 19-20 årig, faldt jeg ved et tilfælde over Sandemoses roman og der kunne mit opgør med den mentalitet begynde.

  At skille sig ud fra flokken, vil altid kalde reaktioner frem. Det ligger simpelthen i vores gener – i vores flokdyrsmentalitet og har er en ganske naturlig – og way back when ret fornuftig – årsag.

  I virkeligheden, tror jeg ikke du ville undvære disse reaktioner, for det er der DU mærker, at DU gør noget, DU syntes er vigtigt og for DIG nødvendigt.
  Jeg ville i hvert fald ikke! Tænk en gang, at have gang i noget der er så vigtigt, fantastisk, svært og genialt og så var der ikke en sjæl der gad tage sig af det 🙂

  De fleste af vores handlinger, peger tilbage på behovet for at definere og markere os – og det er herligt, og skal på ingen måde undskyldes eller forklares, blot nydes. Og det forstår jeg også at du gør.

  Realiseringen af selvet – det egoistiske behov – makes the World go around.

  Kærlig hilsen,
  Winnie

 10. Halløjsa Majbritt

  Jeg nyder dine pralerier. Du sætter selv scenen, og har et helt fantastisk mod til at handle og skabe det arbejdsliv du vil ha’. SÅDAN.

 11. Lars har ret, synes jeg.
  Der er to sider af Janteloven.

  a) du tror ikke…
  b) nogen tror ikke…

  Det er tilbøjeligheden til at undertrykke sig selv – til ikke at tro, at man er noget, der er Janteloven, når den er værst.

  At vi indimellem støder på nogen, der ikke kan lide, hvad vi er, gør, kan, siger, mener er helt OK

  … medmindre vi punker os selv med Janteloven. Først da rammes man af både sin egen og andres dom.

  Det er ikke så tosset for forståelsen, at vende Janteloven på hovedet: hvad får vi, hvis vi helt og aldeles siger “Fuck Janteloven”….

  Så får vi X-factor-loven.

  Den er der faktisk visse, der synes er værre og mere udbredt end Janteloven:

  Læs denne interessante kronik, som taler for at finde Janteloven frem og støve den af, fordi

  “Den var nu ikke så ringe endda.”

  http://jyllands-posten.dk/opinion/kronik/article2409483.ece

 12. Jeg spontanskriver lige.
  Jeg tænker, at ordet Jantelov (som vi bruger det i dag) henviser til de fordomme og begrænsende overbevisninger, vi kan have om os selv og hinanden.

  Bagom “fordommene”, vi kan have, er der formodentlig en del ting i spil.
  – Hjernen er simpel og rubricerer ofte for at forstå. Når vi møder en situation eller et menneske, kan vi rubricere (han ligner min fætter Hugo, det er ligesom sidste år, etc). Hermed er der basis for mulige misforståelser eller i al fald vores egne subjektive tolkninger.
  – I kommunikation: Vi fylder information på, der hvor vi skal forbinde fra en tråd til en anden. Det er også ofte afsæt til tolkninger, som derefter kan være afsæt til misforståelser etc.
  Bare ud fra dette er der et hav af muligheder for at vi ikke forstår hinanden / har forkellige oplevelser af hinanden og situationen.

  Bagom “begrænsende overbevisninger” er der et ønske om at udtrykke sig frit (eller begrænsende). Det er ikke alle, som har med i bagagen, at det er let at udtrykke sig frit. Heller ikke jeg, der har taget et langt tilløb til at turde stå offentligt frem med de holdninger, jeg har og med alt, hvad jeg indeholder. Det tør jeg nu. For åbenbart fordrer det – hos mig i al fald – mod, at turde stå ved sig selv. Og jeg synes også, det er berigende (og provokerende og alt muligt andet), når andre gør det og når du, Majbritt, står frem, som du er.

  For at udtrykke sig frit, så tænker jeg, at det handler om at slippe fri. At når der er en begrænsende overbevisning, en tanke, en følelse, som fylder, så accepterer man det, der er, og slipper fri.

  Jeg synes, det er interessant i forlængelse heraf at debattere, hvad det betyder, når vi hviler i os selv.

 13. Godt gået, du er en frisk pige med ben i næsen, bliv ved med det ! Har læst alle indlæg og nu givet dig min mening, et godt råd eller skal jeg sige en god bog som jeg lige blev færdig med til morgen som har været gemt væk 70år som du bare MÅ læse den vil helt sikkert give dig langt mere end Janteloven har gjort, det er STORE ord, men skriv tilbage til mig når du har læst den, jeg er HELT sikker på det jeg postulerer her ! “OUT WITTING THE DEVIL” by Napolen Hill 1938 er den skrevet men først udkommet i 2011
  ISBN 978-1-4027-8453-8
  Jeg ønsker dig al lykke og fremgang,alt jeg bestemte mig for som en 4årig lille dreng har jeg lykkes med, det skyldes nu ene og alene forståelsen og verdin af at fylle sne tanker med positive ladninger HELE TIDEN !
  Noget som til fulde bekreftes af den omtalte bog over!
  MVH Jens-Ole Elton Andersen

 14. Hej Jens-Ole
  Tak for hintet med bogen.
  Og til jer andre for alle jeres kommentarer.
  Hilsen Majbritt

Det er ikke tilladt at kommente.

Skriv dit søgeord og tryk ENTER