Inspiration til konceptudvikling og digital konceptudvikling

Før vi ideudvikler på nye koncepter, skal vi lige slå en ting fast:

Hvad er et koncept?

Et koncept er en bestemt metode til at hjælpe en specifik målgruppe på nogle specifikke betingelser. Eksempelvis ved at løse et problem eller give dem en oplevelse.

Derfor er det ikke et koncept i sig selv, hvis du

  • behandler sportsskader som fysioterapeut

  • hjælper dine kunder med deres computerproblemer

  • laver regnskab eller bogfører

 

KonceptudviklingDet er sikkert udmærkede ydelser. Men koncept? Nej!

Konceptudvikling er, når du fastsætter en ramme for, hvordan noget skal foregå. Og jo mere detaljeret du beskriver dit koncept, jo tydeligere er det for dine kunder, hvad de får, og hvad de ikke får. Og jo mere tilfredse kunder vil du få.

Det kan være

  • en restaurant, hvor alle spiser

    • i mørke

    • præcis det samme

    • i nogle faste tidsintervaller

  • en fast abonnementsordning, et klippekort eller lignende

  • en kundeklub

 

Du kan også arbejde med ”digital konceptudvikling”, som er koncepter, hvor digitale muligheder og platforme er tænkt ind. Det kan du læse mere om nederst på siden.

Når du har et fast koncept, vil den rette målgruppe føle sig tiltrukket af din ydelse. Og fordi du servicerer alle inden for den samme ramme, kan du fokusere på det og optimere servicen og konceptet.

Dem, der ikke tilhører målgruppen, vil formentligt vælge konceptet fra. Og selv hvis de alligevel skulle blive kunder, vil det være nemmere for dig at definere for dem, hvad der gælder hos dig. Fordi du har besluttet på forhånd, hvordan konceptet fungerer.

Hvorfor er konceptudvikling vigtigt?

Med konceptudvikling tager du stilling til, hvad du vil sælge – og til hvilken pris. Derfor bliver det tydeligt for kunden, hvad han køber. Og du har gennemtænkt, hvad der vil være en god forretning for dig.

Nogle virksomheder har ikke noget koncept. Og her kan man desværre opleve, at det er tilfældighederne (eller tilfældige kunder) der dikterer dagsformen.

Eksempelvis

  • om der skal være høj musik på cafeen

  • om der må komme børn i spaafdelingen

  • i hvilket omfang kursister må stille individuelle spørgsmål

 

Især hvis du har ansatte, er det ekstra vigtigt at have styr på konceptet, så alle arbejder på samme måde, og den primære målgruppe får det, de forventer. Og har betalt for.

Konceptudvikling er idegenerering på koncepter

Når du har fået en ide, begynder det kreative arbejde med konceptudviklingen:

Lav en konceptbeskrivelse:

  • Allerførst: Hvem er målgruppen?
    Spørg dig selv: Hvem vil sætte allermest pris på dit nye koncept? Og hvem er villige til at betale?


    Når du har styr på din målgruppe, får du en række fordele forærende, og du kan arbejde meget mere strategisk med din kommunikation og markedsføring: Rammes målgruppen bedst ved fancy grafisk design og illustrationer på tryk, onlinemarkedsføring på de sociale medier, eller skal du have en tekstforfatter eller et reklamebureau til at skrive en stribe blogindlæg for at tiltrække målgruppen?

 

Din præcisering af målgruppen hjælper dig også i selve produktudviklingen:

  • Hvad vil de sætte allermest pris på i forbindelse med konceptet?

  • Kan du konceptudvikle mere på den del, så de får endnu mere af det, der tiltaler dem?

  • Hvad kan deres forbehold være?
    Husk: Det er tit detaljer, der gør, at en kunde, der næsten er klar til at købe, kommer fra det igen.
    Når du er bevidst om din kundes forbehold, kan du nogle gange justere dit koncept efter det. Og kan du ikke ændre på konceptet, kan du sikkert komme ind på forbeholdet i dit salgsmateriale. Så ved kunden både, at du forstår ham, og at du er bevidst om, hvordan det vil give ham de mindste gener.

 

Når du har de overordnede rammer, kommer du til finpudsningen i konceptudviklingen.

  • Hvordan passer konceptet ind i din forretningsplan og dine forretningsbetingelser?

  • Skal forretningsbetingelserne justeres?

  • Erstatter dit nye koncept andre ydelser, som du nu ikke længere skal sælge?

 

Hvis du arbejder med et stort koncept, er det en god ide at hyre en proceskonsulent, en forretningsudvikler eller en anden rådgiver ind til at stille alle (de irriterende) spørgsmål. For det er netop de spørgsmål, der sikrer dig, at du er bedst forberedt og vil opnå succes med din konceptudvikling og vækst.

Bliv inspireret af mine koncepter

Mit eget mest gennemtestede koncept er mine klippekort til B2B-markedsføring (tekst og rådgivning), som jeg har haft siden 2012. Her får mine kunder en god rabat ved at købe flere timer på en gang. På den måde honorerer jeg faste kunder og storkunder, hvilket passer godt sammen med den måde, jeg driver min forretning på.

Men klippekort på eksempelvis 20 eller 50 timer kan opleves som et stort køb for nogle nye kunder. Derfor har jeg også mindre produkter som eksempelvis en søgeordsanalyse eller rådgivning om kundetyper, som vi alligevel ofte skal bruge i forbindelse med hjemmesider, og nogle kunder foretrækker at begynde samarbejdet med en mindre ydelse.

Vinter 2018 udviklede jeg et nyt koncept, turboskrivedagen, da mange kunder foretrak den model frem for løbende møder og skriveprocesser.

Særligt om digital konceptudvikling

”Digital konceptudvikling” er både en måde at arbejde på og navnet på en uddannelse. Kaldes også e-konceptudvikling.

Når du arbejder med digital konceptudvikling, tænker du digitale muligheder ind i dine koncepter. Et eksempel vi har haft i mange år, og som fortsat er i vækst, er online undervisning. Ved at undervise online – i stedet for i et fysisk lokale – får både undervisere og deltagere en række muligheder, de ikke havde tidligere. Uanset om undervisningen er optaget eller foregår live online.

Andre eksempler er

  • online smagninger af vin, gin, chokolade m.m.
  • netbanker
  • onlinebooking
Andre har også læst:

Skriv dit søgeord og tryk ENTER